fbpx
Home Αγορά Τα 10+1 πιο σημαντικά αξεσουάρ για Drones

Τα 10+1 πιο σημαντικά αξεσουάρ για Drones

by panos

Η αγορά ενός drone μπορεί να σημαίνει μία αναλυτική αναζήτηση στα διάφορα μεγέθη και τις δυνατότητες  τους, αλλά υπάρχει και ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να καταστρέψει ή να αναβαθμίσει σημαντικά την εμπειρία σας. Τα αξεσουάρ κα τα παρελκόμενα, παρότι είναι μικρά σε μέγεθος και πολύ χαμηλότερου κόστους (σε σχέση με το drone) μπορούν να επηρεάσουν καθοριστικά την αποτελεσματικότητα της πτήσης, όπως όταν δεν έχετε το σωστό καλώδιο τροφοδοσίας για να συνδέσετε το κινητό σας .

Παρακάτω θα περιγράψουμε σύντομα τα κορυφαία 10+1 καλύτερα αξεσουάρ που μπορεί να έχει ένας ιδιοκτήτης drone, με έμφαση σε αυτά που κάνουν την  πτήση του ΣμηΕΑ ασφαλέστερη, πιο απολαυστική και πιο διασκεδαστική. Τα περισσότερα από αυτά τα αξεσουάρ είναι αρκετά οικονομικά πολλαπλασιάζοντας σημαντικά την αξία των χρημάτων που θα διαθέσετε για την αγορά ενός drone.

1. Προστατευτικά Έλικας (Propeller guards)

Ανάλογα με την χρήση, οι έλικες ενός drone μπορεί να είναι είτε τα εύθραυστα μικρά εξαρτήματα που απαιτούν προσεκτικό χειρισμό είτε τα περιστρεφόμενα πτερύγια που μπορούν να τραυματίσουν ή ακόμα και να σκοτώσουν. Η επαφή με τα πτερύγια είναι πραγματικός κίνδυνος ιδιαίτερα όταν πετάτε σε περιορισμένους εξωτερικούς χώρους, ή στο εσωτερικό κτιρίων ή εγκαταστάσεων. Οι ανθεκτικές έλικες στα μεγαλύτερα μοντέλα ΣμηΕΑ που περιστρέφονται με πολύ μεγάλη ταχύτητα μπορούν εύκολα να τραυματίσουν το δέρμα και να προκαλέσουν ποικίλα προβλήματα. Από την άλλη πλευρά, οι έλικες είναι επίσης το πιο κοινό σημείο θραύσης στα drones κάθε φορά που πέφτουν ή συγκρούονται.

Τα Προστατευτικά Έλικας έχουν διπλό ρόλο, αφού συμβάλλουν τόσο στη μείωση του κινδύνου σωματικής βλάβης όσο και στην πρόληψη της ζημιάς του ίδιου του έλικα. Τα περισσότερα προστατευτικά έλικας διαθέτουν έναν απλό μηχανισμό για την γρήγορη τοποθέτηση και αφαίρεση τους. Είναι σχεδιασμένα να είναι ανθεκτικά αλλά ελαφριά. Τα Προστατευτικά Έλικας δεν καταστρέφουν την αισθητική του drone σας, καθώς διατίθενται σε διάφορα χρώματα και σχέδια.

2. Εφεδρικοί έλικες (Spare propellers)

Ακόμα και με την χρήση προστατευτικών για την έλικα δεν μπορείτε να αποκλείσετε την πιθανότητα της καταστροφής της λόγω σύγκρουσης ή πτώσης αφού είναι σχεδόν βέβαιο ότι ανεξάρτητα με την εμπειρία του χειριστή θα υπάρξουν κάποιες συγκρούσεις. Παρότι τα σύγχρονα drones διαθέτουν  όλες τις εξελιγμένες τεχνολογικές και αεροδυναμικές διατάξεις για την αποφυγή συγκρούσεων, υπάρχουν απρόβλεπτες καταστάσεις (ξαφνικός άνεμος, έλλειψη προσοχής του πιλότου, πουλιά κλπ) που μπορούν να προκαλέσουν συγκρούσεις.

 

Έχοντας έναν αριθμό από εφεδρικούς έλικες  εξασφαλίζει ότι μπορείτε να συνεχίσετε την πτήση, ακόμη και αν συμβεί μία απρόσμενη σύγκρουση. Οι εφεδρικοί έλικες είναι πολύ φτηνοί, οπότε δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος για να μην τους έχετε πάντα μαζί σας.

3. Εφεδρικές Μπαταρίες (Spare batteries)

Τα ακριβότερα drones υψηλών απαιτήσεων έχουν ένα μέγιστο χρόνο πτήσης 25 λεπτά περίπου, μετά από τον οποίο η μπαταρία θα πρέπει να φορτιστεί για μια ώρα ή περισσότερο, ενώ οι μπαταρίες των οικονομικότερων drones έχουν διάρκεια περίπου 10 λεπτών. Ακόμα και μία απλή πτήση 25 λεπτών με drone είναι πολύ μικρός χρόνος εάν συγκριθεί με τον χρόνο που απαιτείται για την προετοιμασία και την διαδρομή σε κάποιο κατάλληλο εξωτερικό χώρο, οπότε η προμήθεια εφεδρικών μπαταριών είναι ουσιαστική. Εάν οι εφεδρικές μπαταρίες δεν διατίθενται για το συγκεκριμένο μοντέλο σας, τότε μια φορητή πηγή ενέργειας είναι η επόμενη καλύτερη επιλογή. Υπάρχουν αρκετές καλές διαθέσιμες επιλογές φορητών φορτιστών με δυνατότητα άνω των 20.000 mAh, αρκετή για περισσότερες από 10 φορτίσεις των συνηθισμένων  μπαταριών Li-Po που χρησιμοποιούν τα drones .

Μιλώντας για τις μπαταρίες Li-Po, μην ξεχνάτε να τις αποθηκεύετε σωστά αλλά και να τις μεταφέρετε με προσοχή. Εάν πρόκειται να αποθηκεύσετε τις μπαταρίες Li-Po για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να τις χρησιμοποιήσετε, συνιστάται να τις εκφορτίσετε σε χωρητικότητα περίπου 50%. Οι μπαταρίες Li-Po μπορούν επίσης να προκαλέσουν πυρκαγιά εάν έχουν υποστεί ζημιά, επομένως συνιστάται να αποθηκεύονται και να μεταφέρονται σε κατάλληλες θήκες για τις οποίες θα αναφερθούμε παρακάτω.

4. Θήκη μεταφοράς μπαταριών (Li-Po battery bag)

Οι ειδικά κατασκευασμένες θήκες για μπαταρίες Li-Po έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί με ένα πυρίμαχο υλικό ειδικά για τις μπαταρίες σας. Χρησιμοποιώντας αυτές τις ειδικές θήκες για τις μπαταρίες Li-Po,  μπορείτε να είστε ήσυχοι ότι ακόμα και στην περίπτωση που θα προκληθεί φωτιά αυτή δεν θα επηρεάσει το υπόλοιπο εξοπλισμό σας ή το περιβάλλον. Οι θ’ηκες για τις μπαταρίες είναι ένα πολύ φτηνό αξεσουάρ που ενισχύει σημαντικά την ασφάλεια.

5. Εφεδρικές κάρτες αποθήκευσης (Spare micro SD cards)

Η λήψη βίντεο και φωτογραφιών υψηλής ανάλυσης (HD) μπορεί γρήγορα να γεμίσει την ενσωματωμένη κάρτα micro SD στα περισσότερα drones και δεν θα θέλατε να βρεθείτε σε μία κατάσταση όπου θα πρέπει να διαγράψετε κάποιο περιεχόμενο ώστε να δημιουργηθεί χώρος για το νέο σας βίντεο. Σας συνιστούμε να έχετε σε κάθε πτήση drone τουλάχιστον 4 ή 5 micro SD κάρτες, με χωρητικότητα 32GB ή 64GB. Βεβαιωθείτε ότι έχετε μια κάρτα micro SD που υποστηρίζει βίντεο 4k, επειδή συχνά απαιτείται έκδοση με ταχύτερη ταχύτητα.

Για υψηλότερες απαιτήσεις και μεγαλύτερες ανάγκες αποθήκευσης, οι φορητοί σκληροί δίσκοι μπορούν να αγοραστούν με ενσωματωμένες υποδοχές κάρτας micro SD, οι οποίες επιτρέπουν τη γρήγορη μεταφορά αρχείων ακόμη και όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο. Ένας φορητός σκληρός δίσκος παρέχει ένα υψηλότερο επίπεδο αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας για τα δεδομένα σας, καθώς ορισμένα μοντέλα κατασκευάζονται για να επιβιώσουν σε δύσκολες και αντίξοες καιρικές συνθήκες. Επιπλέον, λόγω μεγέθους, δεν είναι τόσο πιθανό να χάσετε ένα φορητό σκληρό δίσκο σε σύγκριση με μια κάρτα SD.

6. Σκίαστρο (Sunshade)

Τα σκίαστρα παρέχουν μία προστασία από το ηλιακό φως για την οθόνη LCD στο τηλεχειριστήριο ή το κινητό σας τηλέφωνο. Αυτό αποτρέπει την αντανάκλαση του φωτός στην οθόνη σας, επιτρέποντάς σας να βλέπετε καλύτερα.

Μπορείτε, φυσικά, να φτιάξετε το δικό σας «αυτοσχέδιο» σκίαστρο από χαρτόνι, αλλά δεν πρόκειται να φανεί πολύ κομψό. Υπάρχουν ορισμένα γενικά ή ειδικά φτιαγμένα για τη συσκευή σας σκίαστρα και τα περισσότερα  από αυτά δεν είναι πολύ ακριβά.

7. Ιμάντας στήριξης τηλεχειρισμού (Lanyard)

Ο ιμάντας στήριξης του τηλεχειρισμού είναι ένας ιμάντας που συνδέεται με το τηλεχειριστήριο και επιτρέπει την ασφαλή στερέωση του είτε από τον αυχένα είτε από τους ώμους του πιλότου του Drone.

Όποιος έχει πετάξει ένα drone για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να βεβαιώσει ότι το κράτημα του τηλεχειριστηρίου είναι αρκετά κουραστικό ύστερα από μερικά λεπτά ιδιαίτερα για τα μεγαλύτερα χειριστήρια. Μπορεί επίσης να υπάρχουν στιγμές που θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας για να κάνετε άλλες ενέργειες ενώ θα πρέπει να παρακολουθείτε την οθόνη του τηλεχειρισμού σας ή για να έχετε συνεχώς κοντά σας το τηλεχειριστήριο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Υπάρχουν πολλοί γενικοί ιμάντες στήριξης και μπορούν εύκολα να αγοραστούν αφού ως επί το πλείστον έχουν χαμηλό κόστος.

8. Θήκη ή τσάντα μεταφοράς (Carrying case or bag)

Η ανάπτυξη των ικανοτήτων σας για φωτογράφηση ή λήψη video με Drone σημαίνει ότι το χρησιμοποιείται και σε εξωτερικούς χώρους ή χώρους άθλησης και αναψυχής όπως σε ορειβατικές εξορμήσεις, σε μονοπάτια της φύσης ή σε παραλίες. Η μετάβαση σε μέρη όπως αυτά σημαίνει ότι θα χρειαστεί να μεταφέρετε το Drone και όλα τα εξαρτήματά του σε μία  εργονομική και βολική θήκη που θα προσφέρει άφθονη προστασία για όλο τον ευαίσθητο εξοπλισμό. Ειδικά κατασκευασμένες τσάντες ώμων και σακίδια με απομονωμένα τμήματα-διαμερίσματα σχεδιάστηκαν ειδικά για τα drones και τα αξεσουάρ τους. Αν σχεδιάζετε να μετακινήσετε το Drone σας σε δύσκολες συνθήκες, τότε ίσως αξίζει να επενδύσετε σε μια ανθεκτική, υδατοστεγή και σκληρή θήκη με εσωτερική επένδυση αφρού. Υπάρχουν ακόμη και αδιάβροχες και ανθεκτικές σε σκόνη εκδόσεις για όσους θέλουν υψηλού επιπέδου προστασία.

Και σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν γενικές τσάντες και σκληρές θήκες διαθέσιμες στην αγορά, οι οποίες καλύπτουν τις γενικές απαιτήσεις, καθώς και ειδικά σχεδιασμένες εκδόσεις από τους κατασκευαστές των drones για τα συγκεκριμένα μοντέλα τους. Εξαρτάται από τις απαιτήσεις και τις ανάγκες σας αλλά και από τον διαθέσιμο προϋπολογισμό σας, αλλά δεν προτείνονται οι φθηνές επιλογές, καθώς μια τσάντα μεταφοράς υψηλής ποιότητας μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια παρέχοντας υψηλά επίπεδα ασφάλειας.

9. Εντοπιστής θέσης GPS (GPS tracker)

Τα σύγχρονα Drones έχουν δυνατότητες για πτήσεις μεγαλύτερης απόστασης και δυστυχώς με περισσότερες πιθανότητες πτώσης σε αυτές τις μεγαλύτερες αποστάσεις γεγονός που μπορεί να μας δημιουργήσει προβλήματα εντοπισμού.  Παρόλο που τα περισσότερα drones έχουν ενσωματωμένη τεχνολογία GPS, αυτά θα λειτουργούν μόνο εφόσον η μπαταρία του drone είναι ακόμα σε λειτουργία.

Για να βεβαιωθείτε ότι εξακολουθείτε να γνωρίζετε την θέση του Drones σας όπου και αν πέσει, είναι πολύ συνετό να επενδύσετε σε έναν ανεξάρτητο εντοπιστή θέσης GPS. Αυτοί οι εντοπιστές θέσης GPS είναι πολύ μικροί και ελαφροί και έχουν σχεδιαστεί για να συνδέονται με το δικό σας Drone.

10 Πεδίο προσγείωσης (Drone Landing Pad)

Ένα πεδίο προσγείωσης είναι απαραίτητο εάν θέλετε να προστατέψετε το Drone σας από πέτρες, σκόνη ή άλλα αντικείμενα κατά την απογείωση και την προσγείωση. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν έχετε επενδύσει πολλά χρήματα για το Drone σας και τον εξοπλισμό του.

Τα πεδία προσγείωσης για Drones είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό αξεσουάρ για Drone με πολύ χαμηλή βάση (πόδια) στήριξης όπως το Mavic Pro. Το Mavic Pro έχει μικρά «πόδια» που κάνουν πολύ δύσκολο να απογειωθεί από ανομοιόμορφο έδαφος ή ψηλό χορτάρι.

11. Σύστημα χειρισμού μέσω βίντεο (FPV system)

Ένα σύστημα FPV (First-Person View, ή RPV – Remote Person View),ή απλά χειρισμός μέσω video, είναι το επόμενο λογικό βήμα μετά την εξοικείωση με τον χειρισμό και την ανάπτυξη των ικανοτήτων σας για πτήσεις ακριβείας. Με ένα σύστημα FPV, σας δίνεται μια οπτική γωνία, που προσομοιώνει την αίσθηση της πτήσης σε ένα πραγματικό πιλοτήριο. Η ζωντανή ροή βίντεο από το Drone μπορεί να μεταδοθεί είτε στην οθόνη σας είτε σε ειδικά γυαλιά FPV. Ορισμένα γυαλιά έχουν ακόμα ένα πρόσθετο χαρακτηριστικό παρακολούθησης της κεφαλής του χειριστή, που ωθεί την κάμερα να γείρει και να περιστρέφεται με τις κινήσεις του κεφαλιού σας. Το FPV απογειώνει την εμπειρία πτήσης με το drone σε πολύ υψηλό επίπεδο.

fpv system guide

Το FPV είναι η απόλυτη εμπειρία πτήσης με Drone και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ακόμη και σε αγωνιστικά εφαρμογές με Drone. Αν σχεδιάζετε να κάνετε πτήσεις μεγάλων αποστάσεων και ανάλογα με την Νομοθεσία, τότε το FPV είναι υποχρεωτικό για να παρακολουθείτε το Drone σας μετά από μία συγκεκριμένη απόσταση.

Related Articles

Συνεχίζοντας αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην Πολιτική cookies Αποδοχή Πολιτική cookies